0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

A gyapjúról, szezon előtt

Egyre csökken azon juhtartók/tenyésztők száma, akik még emlékeznek arra az időszakra, amikor a gyapjú stratégiai alapanyagnak számított, és az érte kapott ár elegendő volt egy anyajuh egy évi tartási költségeinek fedezésére. Ez a világ már az 1970-es években megszűnt, amikortól a hús előretörése elkezdődött.

Az egy anyajuhra vetített gyapjúbevétel aránya akkor 25-28%-ot tett ki, ami mára 2-4%-ra zsugorodott. Mi a helyzet a világpiacon, várható-e valami elmozdulás?
A gyapjútermelést tekintve igazán nagy változást az 1990-es rendszerváltás hozott, amikor a gyapjú árában meglévő 76,6%-os támogatást egyik napról a másikra eltörölték, és e kiesés az akkor reális szintre vetette vissza a gyapjú átlagárát (35-50 Ft/kg). A létszámcsökkenéssel párhuzamosan az 1990-es évtized közepére felszámolták a 11 hazai gyapjúfeldolgozó üzemet, majd a meglévő mosóüzemeket is. (…) 

Forrás: