2017. április 24., hétfő
  • Olvassa minden nap az agrárium friss híreit az MmgOnline agrárhírportálon!         Fizessen elő a Magyar Mezőgazdaságra, Magyarország egyetlen mezőgazdasággal foglalkozó hetilapjára!         Ezen a héten PénzMag és MMg Gép Piac melléklet a Magyar Mezőgazdaság hetilapban!         Megjelent a Kerti Kalendárium 2017. áprilisi száma!          Megjelent a Kistermelők Lapja 2017. áprilisi száma!         Megjelent a Méhészet 2017. áprilisi száma!         Megjelent a Borászati Füzetek 2017/1. száma!        Megjelent a Pegazus - a lovasok lapja 2017. áprilisi száma!         Megjelent a Kertbarát Magazin 2017/3-4. száma!       Fizessen elő Magyarország nagymúltú kertészeti szaklapjára, a Kertészet és Szőlészetre!

Lapszemle

A fürjól és berendezése
Kistermelők Lapja (2016-07. szám)
Tóth Sándor
2016.08.02., kedd, 15:42
Azt már korábban megírtuk, hogy sikeres gazdasági fürjtartás csak belterjes körülmények között valósítható meg. Betelepítésre csak olyan helyiség alkalmas, amelyben a fürj életfeltételei kedvezően kialakíthatók.

Az állattartó helyiség
 
Külön erre a célra építeni és a helyiséget berendezni igen költséges. Megfelelő mikroklímát biztosító és a környezet káros hatásait (zaj, ragadozók, rágcsálók stb.) kizáró, jól szigetelt nevelő helyiséget fűthető és szellőztethető melléképületben, padlástéren vagy pincében is kialakíthatunk. Ezért a fürjek elhelyezésére más célra nem hasznosított épületek és épületrészek is jól megfelelnek. Az átalakítás során gondolni kell arra, hogy a természetes megvilágítás kedvező legyen, de a rövid nappalokon is mód nyíljon a fényigény mesterséges fénnyel való kielégítésére. A gondozással járó teendők zavartalan ellátása érdekében is jó, ha villanyáram van az ólban. Az elhelyezésre szolgáló helyiség minden esetben feleljen meg a következő követelményeknek: – nyújtson az állatnak egészséges környezetet, – berendezése és felszerelése legyen könnyen kezelhető és tisztítható, – minél kisebb anyagi befektetést igényeljen. A fürj korától függően – eltérő igényeit szem előtt tartva – tudomásul kell vennünk, hogy egy helyiségben nem folytatható nevelés és törzsállománytartás. Az egyes termelési folyamatokra egymástól különálló vagy egymástól legalább jól elrekeszthető légterű helyiség szükséges. A régi épület (épületrész) fürjóllá alakítása során elsőként a fürj környezet iránti igényeinek kielégítési lehetőségeit vizsgáljuk. Az épület fala legalább egysoros téglafal legyen. A vakolathibás belső falfelületet verjük le és újra vakoljuk úgy, hogy sima, jól tisztítható falfelületet nyerjünk. Külső felületén is pótoljuk a hiányzó vakolatot, mert ez a fal hőszigetelő képességét javítja és az esetleges fertőzött területet megszünteti. (...)
 
A cikket a Kistermelők Lapja 2016-07. számában olvashatja.

Hírlevél

Ismerősnek jelölöm

Magyar Mezőgazdaság Kft. 1141 Budapest, Mirtusz u. 2. Tel.: +36 (1) 470-0411 Postacím: 1591 Budapest, Pf. 294

Copyright © Magyar Mezőgazdaság Kft. 2009. Minden jog fenntartva!