2017. április 24., hétfő
  • Olvassa minden nap az agrárium friss híreit az MmgOnline agrárhírportálon!         Fizessen elő a Magyar Mezőgazdaságra, Magyarország egyetlen mezőgazdasággal foglalkozó hetilapjára!         Ezen a héten PénzMag és MMg Gép Piac melléklet a Magyar Mezőgazdaság hetilapban!         Megjelent a Kerti Kalendárium 2017. áprilisi száma!          Megjelent a Kistermelők Lapja 2017. áprilisi száma!         Megjelent a Méhészet 2017. áprilisi száma!         Megjelent a Borászati Füzetek 2017/1. száma!        Megjelent a Pegazus - a lovasok lapja 2017. áprilisi száma!         Megjelent a Kertbarát Magazin 2017/3-4. száma!       Fizessen elő Magyarország nagymúltú kertészeti szaklapjára, a Kertészet és Szőlészetre!

Lapszemle

Megéri kecskét tartani?
Kistermelők Lapja (2016-09. szám)
Pallagi Zsuzsanna
2016.11.28., hétfő, 15:54
Az előző számban, kicsit indulatosan írtam a kecske piaci és valós értéke közötti ellentmondásról. Most itt az idő egy kicsit azt feszegetni, megéri-e kecskét tartani, hogyan és miért – bár ez utóbbi két kérdésre biztos, mindenkinek van saját válasza is.

 
Igen, igen, igen! Nem ok nélkül hívják a kecskét a „szegény ember tehenének”… Én minden portán, ahol gyerekek is laknak, különösen, ha az apróságok száma legalább kettő, javasolnám a kecsketartást (ahogy kellene még 3-4 anyanyúl és 15-20 tojótyúk is). Egy ilyen portán 2-3 jó anyakecske bőven fedezi az éves tej- és sajtszükségletet. Gondoljunk bele (bár a médiából is ez folyik): egészséges tejtermék kerül minden nap az asztalra, gyakorlatilag ingyen. És termeli ezt egy olyan állat, amelyik beéri az árokparton talált fűvel, hullott gyümölccsel, száraz kenyérrel, konyhai maradékkal. Maga a jószág nem túl nagy, egy tízéves forma gyermek el tudja látni, közben tanul, és örömét is leli benne. A két anyakecske után született gidákat pedig el lehet adni, vagy esetleg meg lehet enni… Sajnos egy átlagos magyar család nem tudja megvenni az egészséges kecsketejet, az ételmaradékot meg kidobja a kukába, jó esetben komposztálja, vagy – ha van – a háztájiban hasznosítja. Anya elmegy a boltba és megveszi 180 Ftért (vagy többért) a dobozos, fölözött, olcsó tejet. Egy öttagú család napi szinten „csak úgy” megiszik 2-3 liter tejet, ha teheti, és akkor a sütés-főzés (palacsinta, puding stb.) igényeiről nem is szóltunk. Van, ahol sajt, túró csak két hetente, vagy havonta kerül az asztalra… Tessék kecskét tartani, és a napi tejszükséglet asztalra kerülése soha nem okoz majd gondot, ha pedig már unalmas a tej, akkor lesz belőle túró vagy sajt a család számára… Tehát érdemes, megéri! (...)
 
A cikket a Kistermelők Lapja 2016-09. számában olvashatja.

Hírlevél

Ismerősnek jelölöm

Magyar Mezőgazdaság Kft. 1141 Budapest, Mirtusz u. 2. Tel.: +36 (1) 470-0411 Postacím: 1591 Budapest, Pf. 294

Copyright © Magyar Mezőgazdaság Kft. 2009. Minden jog fenntartva!