2017. április 24., hétfő
  • Olvassa minden nap az agrárium friss híreit az MmgOnline agrárhírportálon!         Fizessen elő a Magyar Mezőgazdaságra, Magyarország egyetlen mezőgazdasággal foglalkozó hetilapjára!         Ezen a héten PénzMag és MMg Gép Piac melléklet a Magyar Mezőgazdaság hetilapban!         Megjelent a Kerti Kalendárium 2017. áprilisi száma!          Megjelent a Kistermelők Lapja 2017. áprilisi száma!         Megjelent a Méhészet 2017. áprilisi száma!         Megjelent a Borászati Füzetek 2017/1. száma!        Megjelent a Pegazus - a lovasok lapja 2017. áprilisi száma!         Megjelent a Kertbarát Magazin 2017/3-4. száma!       Fizessen elő Magyarország nagymúltú kertészeti szaklapjára, a Kertészet és Szőlészetre!

Lapszemle

Rókából nem lesz kutya
Kistermelők Lapja (2016-07. szám)
Kovács Zsolt
2016.08.02., kedd, 15:48
Ha egy róka megjelenik a portán, abból bizony nagy galiba kerekedhet. Viszi, amit ér: tyúkot, libát, kacsát. Ám vannak olyan rókák, amelyek nem bosszúságot, hanem örömet okoznak – ugyanis e vörös csuhás ragadozó sem kerülhette el a sorsát, társállat lett belőle.

 
Persze annak, hogy a róka házi kedvenc legyen, előzményei is voltak. Majd’ két évszázadon át már sok udvarban éltek példányai, igaz, apró ketrecekbe bezsúfolva. Ők prémrókák voltak, a hobbirókák „ősei”. Voltak köztük sarki rókák, és az amerikai vörös rókák különböző színváltozatai (fekete róka, ezüstróka, keresztes róka, platinaróka – hogy csak a legjelentősebbeket említsem.) Társállat a sarki rókából nem igazán lett, de az amerikai vörös rókából már igen. A külföldi hobbi-hirdetésekben ugyanis nem hazánk ravaszdiját kínálják megvételre, hanem amerikai unokatestvérét, melyek őseit egykor farmokon tenyésztették. Ma a legdivatosabb közülük a vörös (vad) színű, hosszú szőrű változat. 
 
 
Tenyésztőtől vásároljunk
 
Mindenképpen jobban járunk, ha tenyésztett állatot veszünk, és nem hazánk ravaszdiját fogadjuk otthonunkba. Ennek oka, hogy az 50–60, vagy még ennél is több generáció óta tenyésztett rókák elindultak a domesztikáció útján, szelídebbek, könnyebben kezelhetők, mint vad társaik. Arra is ügyelni kell, hogy a kis róka minél hamarabb, mindenképpen hathetes kora előtt kerüljön a gazdájához, azelőtt, mielőtt még lezajlik szocializálódása. Ami még a tenyésztett rókák mellett szól, hogy elhelyezés tekintetében igénytelenebbek, mint az erdőből származó egyedek, kevésbé szenvednek a kisebb (de nem kicsi) férőhelytől, és nem akarnak léptennyomon megszökni. (...)
A cikket a Kistermelők Lapja 2016-07. számában olvashatja.

Hírlevél

Ismerősnek jelölöm

Magyar Mezőgazdaság Kft. 1141 Budapest, Mirtusz u. 2. Tel.: +36 (1) 470-0411 Postacím: 1591 Budapest, Pf. 294

Copyright © Magyar Mezőgazdaság Kft. 2009. Minden jog fenntartva!